Waar gaat het geld naartoe?

“Filmpje voor mama” zal een korte film worden van ongeveer vijfentwintig minuten. Wanneer je een film van deze lengte maakt als professional, kost dat al snel 250.000 euro. Wij gaan het anders aanpakken.

Iedereen die aan de film meewerkt, doet dat op vrijwillige basis. Zowel de crew als de acteurs. Toch zijn er enkele kostenposten waar we niet omheen kunnen. Een film bestaat uit verschillende departementen en deze hebben elk wat geld nodig om het verhaal naar beeld te kunnen vertalen.

Kosten tijdens de ontwikkelingsfase
Het schrijven van de film is de goedkoopste kostenpost. Voor een pen en wat papier hebben we geen budget uitgetrokken. Wel hebben we tijdens het filmen van het teaserfilmpje enige kosten gemaakt. De benzine voor het heen en weer rijden van onze actrices en de kosten voor het eten en drinken op de set staan daarom op het lijstje.

Camera
Cameraman Lester gaat zijn eigen camera gebruiken tijdens het draaien van de film. We hoeven dus gelukkig geen huur te betalen voor een camera. Wel zijn er extra accu’s nodig en wat kabels.
Ook zal een groot deel van de film gedraaid worden op een mini-dv cameraatje. De kosten van de bandjes die we daarvoor moeten kopen horen bij dit departement. 

Licht
Lester heeft een camera die heel goed kan draaien bij weinig licht. We zijn daarom vrij om veel “practical lighting” te gebruiken. Dat betekent dat we lichtbronnen zullen kiezen die al aanwezig zijn op de set. Deze voegen we toe, verplaatsen we of versterken we zodat de scenes de juiste sfeer zullen krijgen. We zijn dus zo goed als onafhankelijk van grote filmlampen. Zo winnen we de tijd die het kost om deze op en af te bouwen en de kosten voor de huur.
Toch zitten er enkele scenes in de film die zonder filmlampen niet gedraaid kunnen worden. Er staan bijvoorbeeld een aantal nachtscenes in het scenario. Voor enkele draaidagen willen we dus wel wat lampen huren. Die kosten, en het geld voor wat extra peertjes staan onder dit kopje.

Geluid
Een hengelset, zenderset en mixer. Samen met nog wat klemmen, batterijen en kabels is dat alles wat we nodig hebben voor het geluidsdepartement. Het meeste hiervan moeten we gaan huren.

Artdirection
Hoewel we locaties hebben gevonden die letterlijk uit het script lijken te komen, spelen de kleuren en props in de achtergrond een grote rol in de sfeer en vertelling van de film. We doen ons best om zoveel mogelijk gratis kleding en props te regelen, maar sommige dingen zullen moeten worden aangeschaft voor het art departement.

Verzekeringen
We gaan werken met dure apparatuur, waarvan een aantal spullen gehuurd zullen zijn. Daarom is het belangrijk dat we verzekeringen afsluiten. Er kan zomaar een lamp omwaaien tijdens het draaien en zonder verzekering is dat een duur grapje!

Eten en drinken voor op de set
Op school leren ze ons dat deze kostenpost het eindresultaat het meeste zal beïnvloeden, ondanks dat het niet zo veel te maken heeft met het verhaal. Wanneer de cast en crew hongerig te werk moet gaan zie je dat terug op beeld. Niemand heeft zin om met een lege maag hard zijn best te doen. Een goede catering is dus essentieel voor het functioneren van de mensen die de film realiseren.

Reis- en verblijfkosten
De crew is voornamelijk woonachtig in de randstad, waardoor we met onze locatie in Twente tegen een hoop reiskosten aan zullen lopen. Ondanks dat bijna iedereen die meewerkt aan de film een studenten OV heeft waarmee ze gratis kunnen reizen doordeweeks, moet de apparatuur die we huren wel heen en weer worden gereden.
Gelukkig zullen we voornamelijk draaien in weekenden, dus wanneer er meerdere draaidagen achter elkaar zullen plaatsvinden scheelt dat ons benzine.
Toch is en blijven de reiskosten vaak de grootste kostenpost van studentenproducties.

Montage
Tijdens het monteren zullen we weinig kosten maken. Enkel het opslaan van de bestanden moet natuurlijk wel veilig worden gedaan. Daarom willen we twee externe harde schijven aanschaffen. Een voor de montage en een voor de backup.

Premiere
Om de film te kunnen laten zien aan de mensen die ons hebben geholpen willen we een premiere organiseren. Dat moet uiteraard ook worden meegenomen in het budget!

Filmfestivals
Filmfestivals zijn erg belangrijk voor afstudeerfilms. Het is een goede manier om producenten te laten zien wat je als jonge filmmaker te bieden hebt. Ook zijn er prijzen te winnen die je op weg helpen met het maken van professioneel werk na je opleiding. Sommige festivals vragen echter een bedrag wanneer je je film naar ze instuurt. Daarvoor moeten we dus ook al iets voor opzij zetten vanuit ons budget.

Posters en DVD’s
We zullen de posters zelf ontwerpen en ook de DVD’s worden door onszelf gebrand, maar de materiaalkosten voor de posters en DVD’s staan wel op ons lijstje.

Kortom, er zijn een hoop kostenposten die opgeteld toch nog om een redelijk bedrag vragen. Een groot deel hebben we zelf al bij elkaar gespaard. Maar we hebben jullie hulp nodig voor de laatste 5.000 euro! Ben je overtuigd van ons project? En wil je ons helpen met een donatie? Klik dan op de knop hieronder. Alvast bedankt!

 

MelanieKnopkopie